Endeavor: Age of Sail

Endeavor age of sail hakkinda ilk oyunumdan sonra şunu soyleyebilirim ki,  bayıldımmm… çok çok iyi…neden?

 

Oyun medium hatta light medium seviyesinde olmasina ragmen heavy oyunların verdigi tarif edemedigim o tatmin duygusunu yaşatıyor. BGG’de de görüldüğü üzere weight 2,87, dil bağımsız ve gerçekten öğretmesi, öğrenmesi, oynaması çok basit. Kural anlaşılırlığı temiz ve oyun, kurulum, öğretme vs hariç max 1,5 saat. Biz ilk oyundan sonra doyamadık ve hazır masaya kurulmuşken 3 kere üst üste oynadık. İlk oyundan sonraki oyunlar max 1 saat sürdü, evet 1 saat ve beni benden alan kısmı da bu. Oyun 3 saatlik doğan görünümlü 1 saatlik yağ gibi akan şahin misali. Bu oyunu masaya kurup da 2 kere üst üste oynamayan var mıdır bilemiyorum. BGG puanı 8.1, benim puanım 9. Dibine kadar hak ediyor.

 

endevour-game-play

 

Nasıl Oynanır?

Endeavor: Age of Sail 7 turdan oluşuyor ve her turda yeni bir build alarak player boardunuza yerlestiriyor ve build üzerindeki aksiyon slotlarınıza disklerinizi koyarak ilgili aksiyonu gerçekleştiriyorsunuz. Haritaya da disk yerleştirip token alıyor, token üzerindeki simgeye karşılık gelen player boardunuzdaki ilgili leveli arttırıyorsunuz. Op buildingler mevcut ama oyunun komple dengesini değiştirecek düzeyde degil. Mesela ship+ship build tile ‘ı sadece iki tane var ve bunu alan iki ship aksiyonunu ardarda yapabiliyor. Yapiyor da n’oluyor? İşte burada ilginç bir noktaya değinmek lazım, oyun çok dengeli (kimse kopup gidemiyor). Oyunda kimin birinci olacağını oyunun sonlarına kadar anlayabilmek mümkün değil. Hatta çoğunlukla puan hesaplama safhasında ortaya çıkıyor ve oyun sonu puanlamalarda puan farkları genelde 10 puanı aşmıyor. Hangi stratejiyi belirlerseniz belirleyin (ya da 3 oyun üst üste bizde öyle olması tesadüftü) oyunun sonundaki kaderiniz belli değil. Aslinda bu oyunda çok aşırı strateji yapıp, ap durumu oluşturmaya da izin vermiyor sanki oyun. Stratejini yap ama çok da kasma yavrucuğum, “bırak kendini akışına, bi sakin ol” mottosuna sahip oluyorsunuz sonraki oyunlarda…

 

Kurulum

Oyunun kurulumu aslında çok sure almıyor, zira çok ender gördüğüm harika bir insert ‘e sahip (retail versiyon olmasina ragmen).

 

Endevour-insert

 

Oyundaki ana unsur olan buildingler levellarına gore sıralı ve düzenli. Player boxları oyunculara veriyor ve komponentleri kutusundan dağıtmadan oynayabiliyorsunuz. Oyun sonu disklerinizi kutusuna koyup kaldırabiliyorsunuz. Oyunun kurulum kısmi sadece ana board ‘daki yuvarlak slotlara (ki bu tam 95 adet tokendan olusuyor) tokenlari randomize yerleştirmek ve kartları ilgili region card deck lerine koymaktan ibaret…

 

endevour-2

 

Oyun birde eklenti içeriyor ki (exploits addition) bu büyük 15 exploit tile ‘dan oluşuyor. Bu eklenti ana oyunda olmayan ahşap bazı componentleri ve kurulum değişliklikleri barındıran senaryolardan oluşuyor.

 

endevour-3

 

Biz henüz exploit addleri oyuna dahil etmedik. Komponentlerin yarisinı (insertin altındaki kısmi bu eklenti komponentleri oluşturuyor).

 

endevour-eklenti

 

endevour-rolebook

 

Oyun tekrar oynanabilirlik açısından orta seviyede. Yani yüksek diyemem ama tatmin duygusu, oynanışı, süresi ,komponent kalitesi vs harika. Oyun hakkında herhangi bir olumsuz görüşüm olmasa da kesinlikle ama kesinlikle; “ya keşke şu olsaydı harika olurdu” dediğim bir husus var. Aşağıdaki resimde bulunan 95 adet trade token (ks versiyonda ahşap) ahşap olmalıydı. Zira olayın yüzde 80’i boarda yayılan 95 adet trade token toplamak ve bu tokenları devasa büyüklükteki player boardlarınıza dizip levelları arttiriyorsunuz. Yani ahşap olması oyunun zaten güzel olan tadını çok daha üst seviyelere taşırdı diye düşünüyorum ama yuvarlak ahşap disk alınıp bunların üstüne gerekli simgeler yapıştırılıp ya da lazerle kazınarak deluxe haline getirilebilinir. Çok mu şart? Asla değil ama bir oyuna hasta oluyorsanız o oyunla ilgili her komponenti bir üst seviyeye çıkarma duygusuna sahip olma şımarıklığa kapılabiliyorsunuz galiba…

 

endevour-tokens

Tolga Karaman

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hizmet Koşulları Gizlilik Politikası

2024 BoardGameTürkiye.com