Cranium, parti oyunu sevenlerin çok iyi bildiği tüm kategorileri başarıyla bir araya getirmiş bir oyun. Tabu xl ilk çıktığında çok sevinmiştik ya, Cranium ondan daha geniş bir yelpazede oyun seçeneği sunuyor. Neler var derseniz, çizmekten hamur yapmaya, sessiz sinemadan, şarkı mırıldanmaya, taklit yapmaktan kuklayla anlatmaya, bilmeceden bulmacaya türlü türlü oyun…
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Amerikalı bir grup arkadaş, trivia sevenlerin iyi çizemediğini, çizenlerin kelime anlatmayı sevmediğini fark edip tüm oyunları bir araya getirebilecek bir oyun arayışına girmişler. Amerika ve Avrupa’da 6 aylık bir adaptasyon çalışmasının ardından Türkiye’de de satışa sunmuşlar. Kartları tek tek deneyerek Türk kültürüne uygun hale getirmişler. Hasbro pazarlama müdürü demiş ki, “Oyunu ev partilerinde, insanların sıkılmadan, birbirleriyle iletişim içinde olacakları bir hale getirdik. Soruları sabahlara kadar kendi üstümüzde deneyerek bulduk. 400 kartlık soru için yaklaşık bin soru ürettik. Seçerken 10 yıl sonra da bilinecek şeyler olmasına dikkat ettik. Örneğin “Tarkan’ın Şıkıdım’ını söyle” ya da “Recep İvedik’i konuşmadan, taklidini yaparak anlat” gibi. Herkesin çok zevk alarak oynayacağından emin olmak istedik!”
Peki Cranium nasıl oynanır?
Cranium’da daha önce de belirttiğimiz gibi 4 farklı oyun çeşidi var. Her oyun çeşidinin bir rengi ve kendine özel kart destesi var. Oyun baord’unda da bu renklerden oluşan kareler üzerinde ilerleyerek bitiş karesine ulaşmaya çalışıyorsunuz. Oyunda zar atarak ilerliyoruz. Zarımızın üzerinde bu destelerin renklerine ilaveten bir de mor renk var. Attığımız rengin destesinden bir kart çözüp bilirsek, o rengin en yakın karesine ilerliyoruz. Mor renk geldiğindeyse istediğimiz desteden bir kart çekme hakkımız var. Oyunda bir de kestirme yollar var. O karede çözüme ulaşırsak, kestirmeyi kullanıyoruz; aksi takdirde standart rotadan devam ediyoruz.
Gelelim oyun kategorilerine;
Sahne Yıldızı , ayakta oyun oynamaya baıylanların işi. Sessiz sinemadan tut da, taklit yapmaya, arkadaşını kukla gibi kullanarak anlatmaktan mırıldanarak şarkı söylemeye kadar pek çok aksiyon var.
Kelime Kurdu , bulmaca dolu bir kart destesi. Grupça uzun bir kelimeyi tersten okumaya çalışıp, adam asmacaya benzer bazı harfleri eksik kelimeleri bulmaya çalışıp, bazen de bir yönelimin çağrıştırdığı kelimeleri yazıp aynı sözcüğü tutturmaya çalışıyorsunuz.
Akıl Küpü , adı üstünde trivia sevenlerin alanı. Çoktan seçmeli ya da soru cevap şeklindeki genel kültür sorularını bilmeye çalışıyorsunuz.
Yaratıcı Kedi , bildiğimiz Pictionary oyunu gibi. Buna ilaveten bir de hamurumuz var. Heykelcikle anlatmaya çalışıyoruz. İşin güzel tarafı bazen gözlerin kapalı yapmaya çalışıyorsun ki çok eğlenceli oluyor.
Bazen kartlarda “herkes oyuna” diyor ki, işte o zaman curcuna başlıyor. Normalde kum saatiyle zamana karşı yarışırken bu kez birbirine karşı yarışıyorsun. Herkes aynı anda çiziyor, anlatıyor ve tabi ki ilk bilen kazanıyor. Eğer diğer gurubun turunda bildiysen ekstradan ilerleme hakkı kazanıyorsun ki bu da işleri kızıştırıyor.
İşte bu 4 fraklı kategoriyi bir araya getirmiş oyunda bize düşen, en iyi ekibi kurmak. Her alanda güçlü bir anlatıcı varsa kapışmak çok zevkli oluyor. Ha bir de gülmekten karnınıza ağrılar girebilir…