Empire Of The Sun

War Game tutkunları 2.Dünya Savaşından Vazgeçmiyor!

Empire Of The Sun (EotS), Mark Herman’ın hobiye kattığı üçüncü kart destekli tasarım. EotS, Pearl Harbor’a yapılan saldırıdan Japonya’nın teslim oluşuna kadar Pasifik’te geçen tüm savaşa stratejik bir bakış açısı sunuyor.

 

Oyuncular MacArthur, Yamamoto, Nimitz ve Mountbatten rollerini üstleniyorlar. Kuvvetlerinizi Hindistan’dan Hawaii’ye, Alaska’dan Avustralya’ya kadar dünyanın her tarafına yönlendirebiliyorsunuz.

 

Son yıllarda hobi içerisinden kendine ciddi oranda takipçi bulan War Game (Savaş Oyunu) janrının güzel örneklerinden biri olan bu oyunun Bekir Becit imzalı kısa incelemesini sizin için derledik…

 

 

Nasıl Oynanır?

Oyun 1941 yılında Japonların Pearl Harbor baskını ile başlıyor, 1945 yılındaki teslim olmalarına kadar gidiyor. Biz direkt 1942 yılı ile başladık. (İstediğiniz yıldan başlamanız mümkün.) Her yıl 3 turdan oluşuyor. Kara, hava ve deniz kuvvetlerinin bulunduğu, bol miktarda çıkarma yapmanız gereken bir oyun. Donanma, hava gücü ve kara gücünü koordine edebilmek çok önemli. Bir tarafta Japonlar diğer tarafta ise ABD, Çin, İngiltere, Avustralya, Hollanda bulunmakta. Ben Japonya olarak oynadım. 1943 yılına kadar rezervleri savaşı sürdürmeye yeten Japonların, 1943 ve sonrasında ayakta kalabilmesi için haritada gösterilen petrol ve ham madde kaynaklarını ele geçirmesi gerekiyor.

 

Empire of the Sun-board

 

Oyunu kartlarla yönlendiriyoruz. Kartların üzerinde bazı olaylar yazıyor, isterseniz onları aktive edip oynayabiliyorsunuz (Tarihte olmuş şeyler yazıyor genelde üzerinde) yada her kartın bir değer puanı var sadece onu kullanarak da oynayabilirsiniz. Değer puanları kaç tane birliği aktive edebileceğinizi gösteriyor. Oyunda HQ’lar (Karargah diyebiliriz) var. Onların da kapasiteleri var. Birlikler, HQ’lar sayesinde emir ve takviye alıyor. Birliklerinizin takviye almalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Yoksa açlıktan ölebilirler. İlk başladığında Japonlar 7, Müttefikler 5 kart ile başlıyor. Müttefiklerin sağladığı bazı başarılar ile her tur sonunda Japonların çektiği kart sayısında azalma oluyor. Bunu dengeleyebilmek için Japon oyuncusunun yukarıda belirttiğim kaynakları işgal etmesi gerekiyor.

 

Empire of the Sun-board-2

 

Turlar ilerledikçe iki tarafa da takviyeler geliyor ve zamanla ABD’nin sanayisinin gücünü hissetmeye başlıyorsunuz. Ağır geliyor 🙂 Bu sebeple hızlı olmak çok önemli Japonlar için. Şimdiye kadar oynadığım en iyi 2. Dünya Savaşı Pasifik Cephesi oyunu diyebilirim.

 

Bekir Becit

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hizmet Koşulları Gizlilik Politikası

2024 BoardGameTürkiye.com