Forum

Forum

Forum Navigasyonu
Forum içerik haritası - Buradasınız:ForumOyunlar Üzerine: OyunlarUndaunted:Normandy
Please or Kayıt ol to create posts and topics.

Undaunted:Normandy

 

2. Dünya Savaşı, Normandiya çıkartmasında U.S ve Alman ordularının kıyasıya çarpıştığı 2 kişilik bir oyundayız. 12 senaryosu bulunan oyunda 2 taraftan birini seçerek oynadığımız senaryoda belirlenmiş objective puana ulaşarak rakibimizi yenmeye çalışıyoruz...

Objective puani almak ne demek?

O kadar puan değerinde alanı kontrol etmemiz gerektiğini gösteriyor..Oyun aynı zamanda rakibimizin board üzerindeki tüm rifleman combat token'larını saf dışı bırakmakla da sonlanabiliyor..bunun sebebi alan kontrolünü sadece rifleman tokenları ve kartları ile yapıyor olmamız...(diğer hiçbir birlik türü bunu yapamıyor)
Machine gunner, mortar(havan topu), sniper, scout sınıfı askerler ve bunların A,B,C tipi takımları mevcut. Bahsi gecen bu birlikleri oynamamızı sağlayan kartlar ve board'da bunları temsil eden combat tokenlar bulunmakta. Ayrica savaşmayan ama bu birliklere destek ve yönetim anlamında yardımcı olan command kartlarıda var.

 

Nasıl Oynanır?

Oyun tam bir deck building, pool building, area control oyunu..
Her senaryoya gore tile'lardan oluşan boardu oluşturup, üzerlerine tokenlari yerleştirip, senaryoda belirtilen hand deck ve pool deckimizi oluşturuyoruz.

 

Mesela oyun bir senaryo için bize 2 rifleman, 2 gunner, 1 mortar, 1 fog of war (ayağımıza tökez olan, deckimizi sulandıran ıskarta kartlar), 1 squad leader vs veriyor. Aynısını karşı taraf için de tabi . Ayrıca pool decki de yine senaryo oluşturuyor. Deckimizden elimize her turda 4 kart alıyor, ilk kartı kimin ilk önce başlayacağını belirlemek için rakiple ayni anda ortaya açıyor ve discard deckimize atıyor, geri kalan 3'ü ile birden peşpeşe oynuyor ve turumuzu bitirip rakibimizin de aynısını yapmasını bekliyoruz.

 

Kart oynadıkça karta karşılık gelen boarddaki combat tokenla eylemimizi yapıyoruz. Her kartın kendine has bir özelliği var. Mesela alan kontrolünü sadece rifleman yaparken, keşfi sadece scout yapıyor. (dikkat keşif yapılmamış bölgeye asker sokamıyoruz).

Gunner 2 zar atmamızı sağlayan attack 2 aksiyonuna, sniper 3 zar atmamızı sağlayan attack 3 aksiyonuna sahip. Mortar ise uzak tilelardaki ayni tileda bulunan birden fazla birliği hedef aliyor. Bunlarin hepsi move aksiyonuna da sahip. Yani ya move ya attack ya da kartta belirtilen diğer aksiyon özelliğini yapıyoruz. Şimdi gelelim Memoir 44 den farkına. Çok çok farklı... En buyuk farkı sabit bir deck buildingimizin olması ve bu sabit deck buildingi yeni birliklerle çoğaltıp durmamız. İkincisi; line of sight ve menzil yok (mortar haricinde). Tüm birliklerle Allah ne verdiyse menzil tanımadan ateş ediyoruz ama rakibin bulunduğu tile'ın uzaklığı kadar ona defans puanı ekliyor ve rakibin üzerinde bulunduğu karonun defans puanı ile tokenın üzerindeki defans puanı toplandığından, hedef ne kadar uzaktaysa atmamız gereken zarın o kadar yüksek olması gerekiyor. Sadece mortarda rakibin en az 3 karo uzaklıkta olması şart ama onun avantajı ise uzaklık defans puanını yok sayması. Attığımız zarlardan birisi bile hit olursa (rakibin toplam defans puanını geçerse) saldırı başarılı oluyor ve rakibimizi yendiğimiz birliğinin kartını deckinden ve oyundan atılmasını sağlıyoruz, kısacası Memoir 44'le pek alakasi yok.

 

Sonuç olarak, çooook çok beğendim, harika... Daha sadece 2 kere; 1. ve 3. senaryoyu oynamama rağmen tadı damağımda kaldı. Basitçe bir kurulum, yine basit ve yağ gibi akan bir oyun ve harika bir kapışma ve strateji imkanı sunuyor. Bu oyun duel ww2 sevenler için biçilmis kaftan. Senaryoya göre oyun suresi değişse de oyuncunun stratejisine göre 30 dakika ile 90 dakika arası sürüyor. Eğlendiriyor, temayı hissettiriyor. Oyun, puanını kesinlikle hak ediyor ve solo oynayabilirsiniz ki ben bir oyunu hayali rakiple oynadım ve harika keyif aldım, şiddetle tavsiye ederim...

 

Tolga Karaman