Board Game Türkiye Sitesinin Amacı

Kutu Oyun-logo

Board Game Türkiye Sitesinin Amacı

Gün geçtikçe fark ediyoruz ki, dünyanın çok ilgi gösterdiği board game (kutu oyun) sektörü Türkiye’de de yavaş yavaş gelişmeye ve çeşitlenmeye başladı. Aslında oyun kültürünün çok temel ve eski bir geleneği kutu-masa oyunları. Ailelerin bir araya gelerek eğlenceli vakit geçirdiği, sosyalleştiği, bilgi-beceri ve strateji kurma yetilerini geliştirdiği oyuncaklar bunlar.

 

Kutu oyun çeşitliliği az…

 

Türkiye’deki raflarda kutu oyun çeşitliliği oldukça az. Çok bilindik bir kaç paket dışında nadiren yeni bir ürün görebiliyoruz. Oyunlar kutu içeriklerine, kullanılan malzeme ve tasarım özelliklerine göre pahalılık gösterebiliyorlar. Türk patentli özgün içeriklerimiz oldukça az. Dil gerektiren oyunlar Türkçe‘ye çevrilip paketlendiğinde orijinal fiyatlarından bir miktar daha pahalıya satılıyorlar. Bu girişime atılan yatırımcı da çok kazanamıyor dolayısıyla. Yurt dışı sitelerinden oyun getirmek eskisi kadar zor olmasa da bu kategoride bilinirliği az. Bazı oyuncuların ellerindeki oyunları takas etmek için şehir şehir, bölge bölge sosyal medya grupları kurduğunu görüyoruz. Takas sistemi tüm dünyada, oyun severler arasında çok sık kullanılıyor. Takas bizde de çok yaygın aslında. Play Station oyunları için açılan takas dükkânları neredeyse her mahalleye bir tane düşecek kadar var. Bu kadar çok “az” dedikten sonra şunu da söylemek gerekiyor; az ama yok değil.

 

 

Bugüne kadar çeşitli üniversite grupları, oyun kafeler, dijital oyun siteleri ve forumları, bazı sosyal medya grupları ve bireysel bloglar gibi çeşitli kanallar kutu oyun sevenleri bir araya getirmeye çalışmışlar. Genelde insanlar yeni oyunları bu gibi kanallar aracılığıyla keşfediyorlar. Ellerindeki oyunları takas etmek için kullanıyorlar. Yeni başlayanların bu kanalları keşfettiklerinde neye nasıl ulaşabilecekleri hakkında akıllarında birçok soru olduğunu fark ediyoruz. Türkçeye çevrilmiş oyunların bir kaç firma tarafından e-ticareti yapılmaya başlanmış. Bazısı bir kaç bilindik dükkânda yerini almış. Özgün oyunlar da üretiliyor. Herhangi bir oyunu ilk kez oynamış kişiler bu hobiyi geliştirmek istiyor ve yeni arayışlar içinde bu kanallara erişim sağlamaya çalışıyor. Yani, şöyle bir baktığınızda aslında oldukça hevesli ve gelişen bir topluluk olduğundan bahsedebiliyoruz. Dağınıklar… Soruları ve sorunları var. Biz de istiyoruz ki bu oyun tutkunlarını, bu oyunlara ilgi duyan yeni arkadaşları bir araya getirelim.

 

Bizim de hep beraber geliştireceğimiz bir web sitemiz olsun…

 

Avrupa ve Amerika board game sektöründe liderliği göğüslüyor. Boardgamegeek.com sitesi örnek aldığımız bir topluluk. 90K küsur oyun içeriğini barındırıyor. Oyuncular bu oyunların kısa tanıtım yazılarını okuyarak genel özellikleri hakkında bilgiler edinebiliyorlar. Beğendikleri oyunları puanlayabiliyor. Ellerindeki oyun listesini yapıp diğer insanlarla paylaşabiliyorlar. Takas edebiliyorlar, almayı arzuladıkları ürünleri istek listelerine ekliyorlar. Bir ürünü çok beğenip hemen almak istediklerinde satış kanallarına direkt erişebiliyorlar. Kategoriye bağlı arama yaparak çok gelişmiş bir filtreleme özelliği sayesinde spesifik bir oyun bulmakta zorluk çekmiyorlar. Ayrıca yeni çıkan oyun bilgileri, kick starter projeleri, bağımsız-baskıya hazır oyun pdf’leri gibi pek çok farklı içeriğe ulaşmak mümkün. Oyun tasarlayan kişiler, firmalar, dağıtımcılar gibi kanallar hakkında da bilgi edinebiliyoruz. Forumlarda yine çok çeşitli konularda yıllarca süren tartışmalara erişmek, kafamızdaki soruların cevaplarını bulmak ve değerlendirmek konusunda yardımcı oluyor.

 

 

Şimdi biz de Türkiye’de başlangıç seviyesinde bir site oluşturmak için bir araya geldik. Kendi ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak, zorlandığımız başlıkları ilk sırada tutarak bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Oynadığımız oyunları, bu oyunlarla ilgili fikir sahibi olmak isteyenlere kısaca tanıtacak, ilk bakışta belli başlı bilgileri verecek bir board game portalı oluşturmak için yola çıktık. İstedik ki, bu oyun tanıtımları tek bir elden çıkmasın, bir oyunla ilgili yeterli bilgiye sahip herkes o oyunu bu sitede anlatabilsin.

 

 

Üyelik sistemiyle çalışacak olan sitede, herkes elinde bulunan ve oynadığı oyunların açıklamalarını yazarsa, oyun açıklamaları ve önerileri daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz. Ancak tabii ki belirli bir düzeni korumak adına, bir kez girilen bir oyun bir daha girilemeyecek ama tanıtım üzerine yapılabilecek tartışmalarla o oyun incelemesini hep beraber daha iyiye taşımak yine bizlerin elinde olacak. Yine üyelik sistemi sayesinde, oyunlara puan vermek, yorum yapmak, oyunların fotoğraf galerilerine kendi çektiğimiz fotoğrafları eklemek hatta bütün bunlar için çeşitli rozetler kazanmak mümkün olacak. Sitedeki bazı bölümlerin kullanımıyla ilgili gerekli bilgileri “İçerik Ekleme Rehberi”nde bulabilirsiniz.

 

Takas ya da alım/satım büyük önem taşıyor…

 

Alım/Satım bölümümüzde oyuncuların kategorik arama yapmasını sağlayarak dağınık halde olan pek çok satışı bir çatı altında kolay erişebilir bir sunumla bir araya toplamaya çalışacağız. Bu bölümdeki satışlar sitemizden bağımsız, sadece üyelerin kendi arasında yapacağı alışverişlerle ilgili olacak. Üyelerin kutu oyun koleksiyon ve istek listelerine bakıp, özel mesajlaşmaları kullanarak bazı oyunları bu bölüme ihtiyaç duymadan da edinebilirsiniz.

 

Forumda kutu oyunlarla ilgili her türlü konu, sorun tartışılabilir, bilgi alışverişi yapılabilir…

 

Forum bölümümüzde çeşitli oyunlar hakkında tartışma platformları oluşturacağız. Bir yandan da yeni ve güncel oyunlar, oluşumlar hakkında bir içerik bölümümüz olsun istiyoruz. Bu içerik bölümüne üyelerin yazı, haber gibi içeriklerini ekleyebilmeleri de geniş bir bilgi veri tabanı oluşturmamızı sağlayabilir. Yol üzerinde sizlerden gelen destekle büyümeye, büyüdükçe gelişmeye ve çeşitlenmeye gayret edeceğiz. Eksikler ve yenilikler sizlerden gelen talepler doğrultusunda şekillenecektir diye düşünüyoruz.

 

Board Game konusunda kesinlikle otoriteyiz gibi bir iddiamız yok, aksine bu konuda oldukça yolun başında sayılırız. Bu yüzden de bu güzel hobiye gönül vermiş herkesin görüş, tecrübe ve yardımlarına ihtiyacımız var. Bu tutkunun gelişmesine katkıda bulunmak ilk hedefimiz. Beraberce gelişip, öğrenip daha iyisini yapmaya başlayacağımıza inanıyoruz.

 

Board Game Türkiye