Lost Cities

8
6
7

 

Lost Cities, iki kişilik bir kart oyunu. Dil gereksinimi yok. Kuralların Türkçe açıklamasını internette bulmanız mümkün. Oyunda 5 farklı renkte deste var. Her destede, 2’den 10’a kadar numaralanmış kartlar ve 3’er tane el sıkışma kartı var. Ayrıca bir tane de elden çıkardığınız kartları üzerine koyduğunuz bizce çok da gerekli olmayan bir karton board var. Aslına bakarsanız bu board’u hiç taşımadan sadece oyun katlarını çantanıza attığınızda oyunu istediğiniz yere taşıyıp, istediğiniz ortamda rahatça oynayabilirsiniz. Hava alanında, parkta, plajda veya evde büyük parti toparlanmadan şöyle bir el atalım dediğinizde müthiş bir zaman geçirme aracı.

 

Lost Cities oyununun hikayesi şu şekilde;  iki kaşif, 5 farklı kazı alanında keşifler yaparak en çok buluntuya erişmek için birbiriyle yarışır. Oyundaki her bir renk faklı bir kazı alanına işaret ediyor. En küçük rakama sahip kart üzerindeki resimlere bakarsanız henüz kazının yeni başladığını anlarsınız. Kart üzerindeki rakamlar büyüdükçe kazının geliştiğini, daha geniş bir alanı gördüğünüzü fark edersiniz.

 

 

Lost Cities Nasıl Oynanır?

Oyuna her iki oyuncuya da 8 kart dağıtılarak başlanır. Sıra kimdeyse önce yere bir kart koyarak başlar. İsterse, önüne bir kart açıp kazıyı başlatabilir ya da istediği bir kartı elden çıkarabilir. Elden çıkan kartların biriktiği yeri orta alan olarak adlandıralım. Sonra, ya desteden bir kart çeker, ya da orta alan’dan bir kart alır. Kendi önüne koyduğu kartla o rengin kazısını başlatmış olur. Kartlar her zaman küçükten büyüğe doğru dizilir. Her oyuncu kendi önündeki keşiften sorumludur. Başka oyuncunun dizdiği kartlara müdahale edemez.

 

Orta alan, renklere göre gruplanır. Ortadan kart almak isteyen sadece en üstteki kartı alabilir. Her iki oyuncunun ortak kullandığı tek yer bu orta alandır.

 

Her oyuncunun önüne açtığı kartların küçükten büyüğe doğru sıralanması gerektiğini söylemiştik. Yani, ben sarı renkte 6 ile başlattıysam bundan sonra sadece 7 ve sonraki kartları üstüne dizebilirim. 6’dan önceki rakamları artık sıram geldiğinde orta alana atarak elimden çıkarmam gerekir. Ancak, diğer oyuncu sarıdan bir kazı başlatmış ve henüz 6’dan küçük rakamları diziyorsa o almasın diye elimde tutmaya devam edebilirim. Oyunun burası her oyuncunun kendi stratejisine bağlı.

 

Oyundaki el sıkışma kartları, kağıt sırlamasında 2’den önce gelir. Yani bu kartları kazıları başlatmadan önce koymak gerekmektedir. El sıkışma kartları oyun sonunda toplam puanı, eğer bir adet varsa x2, iki adet varsa x3, 3 adet varsa x4 olarak  hesaplar.

 

Oyunun puanlaması ise çok basit. Oyundaki deste bittiğinde yani son kart çekildiğinde oyun biter. Ve her oyuncu kendi önündeki destelerin her birini, üzerindeki rakamları toplayarak hesaplar. Önünüze açtığınız her bir renk bloğu -20 puan demektir. Oyun bittiğinde o bloğun üzerindeki rakamların toplamı, 20’yi geçtiyse + olarak puan kazanmaya başlarsınız.

 

Örnek Puanlama;

Örneğin diyelim  ki, sarı 2,5,6,7,10 var. Toplamı; 30 ediyor, 30-20 = 10 puan kazandınız demektir. Yine diyelim ki, başa iki adet el sıkışma kartı koymuşsunuz ve yine sırasıyla aynı rakamlar var. İşte o zaman, 10×3=30 puan kazandınız demektir.

Yine diyelim ki, el sıkışma kartı koymuşsunuz bir tane, sonra sırasıyla; 2,4,5 var. Toplamı;11 ediyor. 20-11 =-9. El sıkışma kartı sonucu 2 ile çarpmanızı söylüyordu; -9×2=-18. Yani el sıkışma kartlarını koyarken iki kere düşünmek gerekiyor.

 

Sonuç olarak tüm renkleri bu şekilde hesaplayıp en yüksek puanı alan oyunu kazanır.

 

 

ÖDÜLLER;

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hizmet Koşulları Gizlilik Politikası

2024 BoardGameTürkiye.com